Zikir sitesi, tüm tarikatların zikirleri, silsilesi ve tüm evliyaların mümkün mertebe bilgilerini bulabilirsiniz sitemizde, dini yazılar, makaleler, Kuran, ayetlerler, kırk hadis, sureler ve daha fazlası...
BURS
17 Mart 2012 Cumartesi
KIRK HADİS 3. HADİSİ ŞERİF
Ebu Hureyre(ra) den rivayet edildiğine göre, Nebi(sav) şöyle buyurdu:
'' Din kolaylıktır. dini aşmak isteyen kimse, ona yenik düşer. o halde, orta yolu tutunuz, en iyiyi yapmaya çalışınız, o zaman size müjdeler olsun;günün başlangıcından, sonundan ve bir miktarda geceden faydalanınız.''
Buharinin bir başka rivayeti şöyledir:
'' Orta yolu tutunuz, amellerinizi mükemmelleştirmeye ve allaha yakın olmaya gayret ediniz. sabahleyin, öğlen ile akşam arası çalışınız. bir parçada geceden faydalanınız. aman acelesiz gidin, telaşsız gidiniz ki, mendilinize, varacağınız hedefe ulaşasınız.''
KIRK HADİS 3. HADİSİ ŞERİF
AÇIKLAMA
İslam kolaydır. din allahın indirdiği gibi yaşandığında altından kalkılamaz şeyler yüklemez.eger kullar kendileri dini zorlaştırmaya kalkarlarsa bu yaptıkları onları ezer.
Daha iyi yaptıklarını zannederlerken hiç yapamaz olurlar. en iyisi, emredileni yapıp, yasaklardan kaçınmak ve hiçbir ilave yapmamaktır.
İtidal esastır. ancak orta yolu tutmakla , yaptığını iyi yapmak arasındaki çizgiye dikkat edilmelidir. bunu şöyle örneklendirebiliriz:
Bir müslümanın sabah namazına kalkması allahın emridir. sabah namazı dindir. kul sabah namazını vaktinde, adabına ve şartlarına uygun olarak kıldığında üzerine düşeni yapmış olur ve ecrini kazanır.
Daha çok sevap kazanmak için namazın başına ve sonuna sünnette olmayan şeyler getirirse hem bunu sürekli yapmak ona ek bir külfet getireceği için din onu ezer, hemde bidat işlediği için vebale girer.
Emredileni, emredildiği gibi yapmak en güzelidir.
Bu örneği orucada uygulayabiliriz. nafile oruç teşvik edilmiştir.
Ancak, sürekli nafile oruç tutup farzları eda edecek enerjiyi kendinde bulamayan, cihad olacak amelleri yapabilecek takadi kaybeden biri uygun olmayanı yapmıştır.
Önemli ile öncelikli arasında ayrım yapmak gerekir.
Tıkanıp kalmak bir tehlikedir. müslüman gündüz tıkanıyorsa geceyi, gece tıkanırsa gündüzü değerlendirme yolunu denemelidir.
Bu sürekli bir hareket halinde olma anlamına gelmektedir ki müjdelenmiş bir tutumdur.
Çok yapmak, yoğun olmak, hacmi büyük tutmak kurtuluş olmayabilir. kurtuluş; iyi yapmak ve ihlaslı yapmaktır.
Şeytanın, kulu hedefinden saptıracağı metotlarından biri de suni heyecan ve aceleciliktir. özellilke insan yetiştirme, çocuk eğitmede acelecilik zayiatın başlangıcı olmaktadır.
Bu hadisi şerifteki müjdeyi farklı alanlara da taşıyabiliriz. nasıl gündüzü kendisi için yetersiz görene geceyi değerlendirmesi tavsiye ediliyorsa, aynı şekilde oruç tutarak nafile ibadetlerinde ilerlemeye muvaffak olamayanın sadaka yolunu denemesi, onu başaramayanın hasta ziyareti yolunu denemesi yapılması gerekendir.
Çocuğunu kurana adayıp ehli kuran yapmak isteyen bir müslüman, bütün gayretlerine rağmen bunu başaramıyorsa yılmamalı, bir başka alanda gayret ederek emeline kavuşmayı aramalıdır.
Fıkıh ilminde ilerlemesini sağlamalıdır. O olmuyorsa, iyi bir kul olabileceği başka bir alan denemelidir.
KIRK HADİS 3. HADİSİ ŞERİF
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder