BURS

BURS

6 Mart 2012 Salı

DİNİ HİKAYELER-YÜZ DEVE KURBAN

DİNİ HİKAYELER-YÜZ DEVE KURBAN

Zamanında Mekke de İsmail AS. tarafından kazılıp öldürülen Zemzem kuyusu, eski kavimlerden cürhümlülerin Mekke yi terkettiği sıra da bazı kıymetli eşyelarla birlikte kapatılıp gizlenmişti.Peygamber Aleyhisselamın dedesi ve Kureyş in reisi olan Abdülmüttalip , kırk yaşlarında iken gördüğü bir rüyadan sonra kapalı zemzem kuyusunun yerini keşfetmiş , tek oğlu Haris ile kazıp çıkardığı suyu , hacılara dağıtma gayesiyle kendi mülkiyetine geçirmişti.Ancak , Kureyş kabilesinden bazıları tarafından  engelleme teşebbüsüyle huzursuz edilmişti.Abdülmüttalib de; 'Vallahi ALLAH  bana on çocuk verir de onlar da beni koruyacak yaşa gelirse , içlerinden birini Kabe nin yanında kurban edeceğim!' diye yemin etti.Kureyşliler de sonunda zemzem davasından vazgeçip bu hakkı ona bıraktılar.
               Bu bahisten sonra otuz yıl içinde Abdülmüttalib in on oğlu doğmuş , yetişkin çağa gelmişlerdi ki riyasında  ona 'adağını yerine getir' denildi.Bunun üzerine o zamanlar  adet oldugu üzere  fal oklarıyla on oğul arasından kura çekildi.
               Kurada , çok sevdiği küçük oğlu ve hz. Peygamberin babası olan Abdullah ın adı çıktı.Abdülmüttalib de oğlu Abdullah ı kurban etmek üzere  koca bir bıçakla  Kabe nin  yanına getirdi.Abdullah ın buna bir itirazı yoktu.Fakat diğer bütün kardeşleri  ve Kureyşliler bu işe karşı çıktılar.'Bunu yaparsan halk arasında adet olur, o zaman herkes oğlunu kesmeye kalkar!' dediler.
               O zamanlar Medien de bir arrafe (kahin kadın) vardı.Bir çözüm bulmak için ona gittiler.Arrefe , o zamanlar bir insanın diyeti olarak kabul edilen on deve ile Abdullah arasında okla kura çekilmesini , kura Abdullah a çıkarsa onar deve artırarak develere sıra gelinceye kadar çekilişe devam edilmesini , bu develerin boğazlanmasıyla  adağın yerine geleceğini söyledi.Mekke de  on deve bir yana Abdullah bir yana kura çekildi.Oklar Abdullah a çıktıkça onar deve  artırılarak dokuz çekiliş Abdullah a çıktı.Nihayet yüz deveye karşı yapılan  onuncu çekiliş develere çıktı.Abdülmüttalib de oğlu yerine adak  olarak Safa ve Merve arasında yüz deve kestirdi, kendisi ve çocukları hariç , etini herkese dağıttı.O zaman yetmiş yaşındaydı.Rasul i Ekrem  s.a.v. Hz. İsmail ,i de kastederek : 'Ben iki kurbanlığın oğluyum' buyurmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder